Wat betekent de ziektewet

Het doel van de ziektewet is, het terugdringen van ziekteverzuim. Door de privatisering van de ziektewet in 1996, hebben er ingrijpende veranderingen plaatsgevonden. De benaming van deze wet is nu: WUBLZ (Wet Uitbreiding Loondoorbetalingverplichting bij Ziekte). In de volksmond wordt er echter nog steeds van de ziektewet gesproken. Voor 1996 kwam de verplichting van het doorbetalen van loon bij ziekte, voor rekening van diverse instanties. Nu is het de verantwoording van de werkgever, dat het loon wordt doorbetaald. De wettelijke verplichting is, dat de werkgever voor de duur van maximaal 1 jaar, 70% van het salaris bij ziekte doorbetaalt. In de meeste gevallen is het echter zo, dat de werkgever 100% doorbetaald.

Kan ik zonder werk in de ziektewet

Er zijn een aantal gevallen waarin u recht hebt op een ziektewet uitkering, terwijl u geen werk heeft. In de volgende situaties is dat het geval:

  • Indien u ziek bent en in die tijd eindigt uw arbeids-of uitzendovereenkomst.
  • U bent een oproepkracht en wordt ziek.
  • Indien u zich verzekerd heeft voor ziekte.
  • U ontvangt een WW uitkering en u bent meer dan 3 maand ziek.
  • Indien u een afwijkend dienstverband heeft.

U krijgt in deze gevallen niet automatisch uw ziektewetuitkering. Deze moet bij het UWV aangevraagd worden.

Heb ik als oproepkracht recht op ziektewet?

Bent u oproepkracht, dan heeft u in een aantal situaties ook recht op een ziektewet uitkering.

Heeft u bijvoorbeeld een doorlopend contract als oproepkracht, dan heeft uw werkgever de verplichting om bij ziekte uw salaris door te betalen. Heeft u echter een tijdelijk contract als oproepkracht, dan wordt u alleen uitbetaald voor de duur van de oproepperiode. Na deze oproepperiode heeft u dan, indien u nog steeds ziek bent, recht op uitbetaling via de ziektewet. Er bestaat zelfs nog een mogelijkheid, om een ziektewetuitkering te krijgen, indien u na uw oproepperiode ziek wordt. Dit wordt nawerking genoemd. Informeer hierna bij het UWV.

Kan ik als uitzendkracht in de ziektewet

Als uitzendkracht heeft u ook recht op een ziektewetuitkering. Bent u geruime tijd uitzendkracht en heeft u terwijl u ziek bent geen werk, dan heeft u recht op een ziektewetuitkering van het UWV. Een ziektewetuitkering voor uitzendkrachten bedraagt 70% van het gemiddelde bruto dagloon van het laatste jaar. Als uitzendkracht heeft u ook recht op een aanvulling, dit is geregeld in de CAO waar uitzendkrachten bij zijn aangesloten. De NBBU CAO, geeft het eerste jaar een aanvulling van 20% en de ABU CAO, een aanvulling van 21%.

Ik ben ziek en heb geen arbeidscontract

Bijzondere dienstverbanden, zijn dienstverbanden waarbij mensen wel werk hebben maar geen arbeidsovereenkomst. Dit wordt ook wel een fictief dienstverband genoemd.

Enkele voorbeelden van een bijzonder dienstverband zijn:

  • U loopt stage en ontvangt hier een beloning voor.
  • De entertainment sector(muzikanten en artiesten)*Mensen die thuiswerk doen.*Mensen die op provisie werken, zoals: vertegenwoordigers.*Venters en medewerkers van de garderobe.
  • Mensen die vanuit een fonds betaald krijgen voor hun prestatie.

Heeft u twijfels over uw ziektewet verzekering, kunt u dit altijd navragen bij het UWV of via ons contactformulier.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 94

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op